Kulaktan Dolma Bilgi: Horlama, Uyku Apnesi değildir.
Gerçek: Horlamanın diğer adı uyku apnesidir. Uyku sırasında geçici solunum durmasına denir. Uyku apnesi olan kişinin nefesi, bir gecelik uyku esnasında 350 ila 450 kez kesilebilir. Solunum durması sadece birkaç saniye sürer ve ardından solunum yeniden başlarken horultu meydana gelir. Bu durum genellikle uykuyu böler ve kişinin gün boyunca yorgun olmasına yol açar. Aşağıdaki linkten Horlama ve nedenleri hakkında daha fazla yardım alabilirsiniz.
Kulaktan Dolma Bilgi: Uyku Apnesi Tehlikelidir
Gerçek: Bilindiği haliyle Uyku Apnesi sağlığa herhangi bir zarar vermez; ancak, işle ilgili yaralanmalar, kalp krizleri ve trafik kazaları ile ilişkilendirilmiştir.
Kulaktan Dolma Bilgi: Uyku Apnesi Nefes Almanızı Engeller
Gerçek: Tıkayıcı uyku apnesi (ya da OSA), en yaygın uyku apnesi türüdür. OSA, hava kanalının dil veya boğazın arkasındaki bademcik gibi dokular tarafından bloke edilmesi ile meydana gelir. OSA sırasında uyku apnesi beyin tarafından kontrol edilmez.
Kulaktan Dolma Bilgi: Uyku Apnesi Yaşlı İnsanlarda Görülür
Gerçek: Uyku apnesi her yaştan insanı etkileyebiliyor olsa da, 40 yaşın üstündeki kişilerde daha yaygındır. Aşırı kilolu insanlarda OSA meydana gelme ihtimali daha yüksektir ve genellikle erkeklerde görülür. Bu rahatsızlığın kalıtsal olarak geçme eğilimi de bulunuyor.
Kulaktan Dolma Bilgi: Alkol Uykuya Yardımcı Olur
Gerçek: Uyku öncesinde içilen alkollü bir içecek veya alınan uyku hapları uyuşuk bir hale gelmenize neden olabilir; bu ise boğazınızın arka kısmındaki kasların gevşeyerek hava kanalını kapatmasına yol açar.
Kulaktan Dolma Bilgi: Vücut Ağırlığının önemi yok
Gerçek: Aşırı kilolu insanlarda OSA meydana gelme ihtimali daha yüksektir. Vücut ağırlığındaki küçük değişiklikler dahi semptomlarda değişikliğe yol açabilir.
Sırt üstü yatmak faydalı olabilir
Gerçek: Yer çekimi dokuları aşağı ve dolayısıyla boğaza doğru çekeceğinden, yüz yukarı bakacak şekilde yatmanın hava kanalının kapanmasına neden olma ihtimali daha yüksektir. Bunun yerine, yanlarınızın üstüne yatmak faydalı olabilir.