Beslenme dünyasında takviyelerin durumu biraz belirsiz. Bizler ihtiyacımız olan tüm vitamin ve mineralleri aldığımızdan emin olmak isterken, Harvard Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırma bu besin maddelerinin haplardan ziyade gerçek yiyeceklerden alındıklarında daha etkili olduğunu gösteriyor.
Ancak, tropikal bir bölgede yaşamıyorsanız kendi başınıza almanızın oldukça zor olduğu özel bir vitamin var: güneş ışığı vitamini olarak da bilinen D vitamini. İşte D vitamininin bu kadar önemli olmasının nedeni ve takviyeler hakkında bilmeniz gerekenler…
D Vitamininin Faydaları
D vitaminin vücudunuzda oynadığı en büyük rollerden biri, kemiklerinizin gelişmesine yardımcı olmak. Ayrıca hücre gelişimi, enflamasyon azaltma ve nöromüsküler fonksiyonlarda da önemli bir rol oynadığı biliniyor.
Araştırmalara göre, yüksek doğurganlık düzeyi ve düşük meme kanseri riskinden, daha düşük sayıda solunum yolu enfeksiyonu ve hatta hastalık şiddetinin düşüklüğüne kadar birçok şey, yeterli D vitamini seviyeleriyle ilişkili.
Vücudunuz güneşten gelen UVB ışınlarına maruz kaldığında D vitamini üretir; ancak, kuzeyde yaşıyorsanız, güneşin pozisyonu nedeniyle bu sadece Nisan ve Ekim ayları arasında mümkün.
Ayrıca, bazı insanlar eksikliklere karşı daha hassas. Örneğin koyu tenliyseniz, vücudunuz açık tenliler kadar vitamin üretmez ve düşük vitamin seviyesi riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
D vitamini yağda çözündüğünden, obez insanlar da bu vitaminin eksikliğine normalden iki ya da üç kat daha yatkındır. Hamile kadınlar da yüksek risk grubundadır. Bebeğin anne vücudundan karşılayacağı çok fazla ihtiyaçları bulunduğundan, yeterli miktarda aldığınızdan emin olmak için daha fazla vitamin tüketmeniz gerekebilir.
Ancak, D vitamini üzerine yapılan bazı araştırmalar haftada iki kez beş ila 30 dakika güneşe çıkmanın D vitamini sentezi için yeterli olacağını belirtiyor. Ayrıca çok miktarda, D vitamini yönünden zengin kılıçbalığı, somon, D vitamini takviyeli portakal suyu, süt, yoğurt ve balık yağı gibi gıdalarla beslenebilirsiniz.
Sonuç: Vücudunuzu dinleyin ve yaşadığınız yer, cilt tipi, güneşe maruziyet ve diyet de dahil olmak üzere D vitamini seviyenizi etkileyen tüm faktörleri göz önünde bulundurun. Gerçekten emin değilseniz veya hamileyseniz ya da vücudunuzda D vitamini eksikliğine işaret semptomlar mevcutsa, doktorunuza danışın. D vitamini seviyesi yetersiz kişiler takviye yapmalıdır; ancak, konu sağlık olduğunda vitamin seviyelerinizi bilmek (ve her türlü sorunu doğrudan ele almak), tahmincilik oynamaktan her zaman daha iyidir.